Kopioijat kuriin!

Viimeisimmästä tekstistäni, joka tylsällä otsikolla ”kopiointi” kulkee, tuli melkoisen pitkä, eikä siitä välttämättä kaikille lukijoille erotu ne itse ratkaisut ja toimet. Siksipä päätin hiukan tiivistää ajatuksia nätimmäksi ohjeeksi. Tärkeintä kun tässä kopioinninvastaisessa taistelussa olisi sivistää roolipelaajia ymmärtämään näitä asioita, auttaa tiedostamaan ja lopulta reagoimaan tarvittavalla tavalla. Tämä on meidän kaikkien asia, vaikka sitä voisi kuvitella, ettei omia kuvia/tekstejä kukaan kuitenkaan kopioi. Nyt hetkeksi siis katse pois siitä omasta navasta. Näitä ohjeita saa käyttää omilla sivuillaan kopioinnin vastaisessa tarkoituksessa, mutta omaksi niitä ei saa väittää. Jos et tiedä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, kannattaa tutustua tekijänoikeuksiin ja tekstin lainaamisen käytäntöihin. Lyhyesti; lainatessa tekstiä, tulee alkuperäinen kirjoittaja mainita, ja näin nettisivujen yhteydessä, linkki alkuperäiseen tekstiin olisi varsin asiallinen. Nyt kuitenkin itse ohjeisiin.

Ylläpitäjän toimet:

- Suhtaudu aina vakavasti kopiointisyytöksiin.
- Pidä huolta, että omat pelaajasi tietävät mikä on kopiointia, mikä on sallittua/kiellettyä ja kuinka parhaiten suojata omat työnsä. Ohjeista pelaajia oikeanlaisiin varmuuskopioihin, ja esimerkiksi DeviantArtin kaltaisten kuvasivustojen käyttöön, omien töiden suojelemiseksi.
- Voit suojata pelaajiesi töitä itse luomalla foorumiin piiloon varmuuskopion aina kun uusi hahmo luodaan, tai siihen tehdään ratkaisevia suuria muutoksia. Muista informoida tavasta myös pelaajia, jos näin teet.
- Älä katso asioita sormien läpi tai yritä peitellä taikka suojella kopiointia/kopioijia.
- Anna mahdollisuus parantaa tapansa, mutta poista joukosta pelaajat, jotka eivät suostu tekojensa vääryyttä myöntämään tai muutosta tekemään.
- Älä piilota hahmoja yleisöltä. Tämä kääntyy aina hyödyksi kopioijalle, molempiin suuntiin. Jos piilotat hahmot, ne on yhä mahdollista kopioida sisäpuolelta, eli oman pelaajasi toimesta. Näin, kun pelaaja käyttää hahmoa muualla, ei toinen ylläpitäjä voi tietää kopioinnin tapahtuneen. On myös mahdollista, että sinä piilottelet vahingossa jotain, joka on muualta kopioitu, eikä alkuperäinen omistaja pääse omaa luomustaan väärässä käytössä näkemään.
- Kopioi talteen kaikki keskustelut ja todisteet kopiointijupakoihin liittyen.
- Tee yhteistyötä muiden ylläpitäjien kanssa. Ota yhteyttä kopioivien pelaajien suhteen, mutta käyttäen aina omaa harkintaa. Yhdestä virheestä ei ketään kannata vainota, mutta mikäli epäilyksiä on, että pelaaja jatkaa kopiointia, kerro muille asiallisesti huolestasi.
- Älä koskaan hyväksy suora- tai muuten tarkoituksellista kopiointia, saati itse sellaista harjoita.
- Kannusta aina oman ja uniikin luomiseen, silloinkin kun pelaajat eivät vielä voi tuottaa yhtä laadukasta materiaalia.
- Pidä huolta myös siitä, ettet tue sivuillasi muita pelejä, jotka kopiointia harrastavat tai sen sallivat. Poista siis linkityslistoiltasi ne, jotka eivät pidä huolta tekijänoikeuksistaan. Älä myöskään salli mainoksia näistä peleistä, jos sinulla kanava sellaiseen on.

Jäsenen/pelaajan toimet:

- Pidä huolta, että oma materiaali on aina ehdottomasti laillista.
- Ilmoita ylläpidolle, jos kuulet tarkoituksellisesta kopioinnista, tai muuten huomaat sellaista tapahtuneen.
- Ilmoita myös kopioidun materiaalin alkuperäiselle omistajalle tapahtuneesta.
- Älä koskaan piilottele tai puolusta kopioijaa, älä edes omaa ystävääsi.
- Mikäli ylläpito ei reagoi syytöksiin, huomauta tästä ja poistu pelistä, mikäli ongelma jatkuu. Kopiointia sallivaa ylläpitäjää ei tule koskaan tukea, ei edes jäsenyydellä.
- Mikäli alkuperäinen omistaja tarvitsee todistusaineistoa, jota vain sinä voit antaa, auta häntä. (Muista silti kirjesalaisuus)
- Mikäli ylläpitäjä ei huolehdi pelaajiensa sivistämisestä kopioinnin vastaiseen toimintaan, voit sinä niin tehdä.
- Älä liity peliin, joka on itsessään kopio tai sisältää mitään kopioitua materiaalia.

Miten suojata omat työnsä:

- Pidä kuvista ja piirustuksesta alkuperäiset ja muokkaamattomat versiot, luonnokset ja muut tekoon liittyvät tiedostot tallessa. Käytä sivua, kuten DeviantArt, jossa saat kuvillesi tarkan julkaisupäivämäärän näkyviin.
- Signeeraa työsi tai käytä vesileimaa.
- Varmuuskopioi hahmosi tekstit tai anna ylläpitosi tehdä tämä. Käytä tähän foorumia ja tai vieraskirjaa, jonka päivämäärää ei voi jälkeenpäin muokata.
- Älä editoi ainoaa alkuperäistä tiedostoa, jos siitä ei ole varmuuskopiota. Editointi muuttaa päivämäärän, ja näin ”nollaa” sen todistettavissa olevan luomispäivän.
- Pyri aina uniikkiin, ja tee hahmostasi mahdollisimman kattava, jottei sitä voi sekoittaa muihin hahmoihin.

Kuinka tunnistaa mahdollinen kopio:

- Kuva on selvästi ammattimainen, tai tyyliltään pelaajan aikaisemmasta liiaksi poikkeava.
- Kuvassa on selkeitä kömpelömpiä muokkaamisen merkkejä ja mahdollinen signeeraus on poistettu.
- Kuva on suoralinkitetty ulkopuolisen henkilön sivulta.
- Teksti ei vastaa kirjoittajan taitoja tai tyyliä
- Tekstissä on viittauksia irrallisiin asioihin, joissa ei ole järkeä/yhteyttä muuhun.
- Hahmon kirjoitettu luonne ei vastaa pelattavaa luonnetta, tai muutenkaan pelaajan tasoa.
- Teksti tai kuva löytyy googlesta hakemalla, tietysti jonkun muun nimellä.
- Tekstiä tai kuvaa muutetaan yhtäkkiä huomattavasti paremmaksi.

Ottaessa yhteyttä kopioijaan tai pelin ylläpitoon:

- Ole asiallinen ja selitä asiasi rauhallisesti ja perusteellisesti.
- Näytä todistusaineisto ja pyydä tässä tarvittaessa oman ylläpitäjäsi apua.
- Älä anna tunteiden kuumeta liiaksi, älä harhaudu perusteettomiin solvauksiin.
- Anna mahdollisuus ylläpitäjälle poistaa kopioitu materiaali, sillä hän ei välttämättä ole tietoinen tapahtuneesta rikoksesta.
- Pyydä apua, jos et osaa itse hoitaa asiaa.
- Mikäli keskustelut eivät etene, ota yhteyttä sivutilan tarjoajaan ja esitä näille asiallisesti todistusaineistosi.

Mikäli sinulla on loistavia taikka yksinkertaisiakin keinoja, joita en luetellut, mutta sinusta vaikuttavat toimivilta, kuulen niistä mielelläni, esimerkiksi vieraskirjassani. Myöskin, jos joku näkee tämän tekstin lainkaan hyödylliseksi tai jopa päätyy sitä omilla sivuillaan lainaamaan, olisi mukava mielipide tekstistä kuulla. Mielelläni myös linkkaan sivulleni niitä pelejä, jotka tavalla tai toisella kantavat kortensa kekoon, sillä kopioimisen vastustaminen ja ennaltaehkäiseminen on tärkeää ja jokainen asiaan paneutuva ylläpitäjä ja pelaaja on ison kiitoksen ja hatun noston arvoinen.

2016

-


2014
Sivujen avajaiset
Roolipelaamistako? YP vai PJ?
Juonia ja käänteitä
Kopiointi
Kopioijat kuriin!
Eliittejä ja kuppikuntia
Roolipelit: